Sex vargar skall i vinter jagas i anonymt revir i Fryksdalen

Hur många i Värmland har hört talas om vargreviret Salungen nordöst om Arvika. Inte många antagligen.
Vargfamiljen i reviret gör inte något större väsen av sig.
Men 2 januari inleds licensjakt på familjens sex vargar. Jakten på Salungenreviret är Värmlands bidrag att hålla vargpopulationen i landet på en rimlig nivå i förhållande till miniminivån 300 vargar.

Jaktområdet för Salungenreviret sträcker sig över tre kommuner – Arvika, Sunne och Kil.

Meningen är att utsedda revir skall tömmas helt på varg.
Licensjakten i vinter genomförs i fem familjerevir, alla finns i Värmlands grannlän: Västmanland ett revir, Västra Götaland ett och Örebro två revir. Sammanlagt handlar det om 30 vargar som får skjutas.
Ett snitt på sex vargar
Enskilda familjerevir räknas som sex individer som är ett snitt för alla revir med valpar.
Värmland hade vid senaste inventeringen förra vintern 7,5 familjerevir. Vilket betyder att det fanns cirka 75 vargar i länet. Varje familjegrupp räknas som tio vargar och då ingår uppskattat de revir med hane och tik utan valpar och ensamma vargar.
Utöver de 30 vargarna i familjereviren finns en kvot på 20 vargar som avräknas då vargar av någon anledning får skyddsjagas under året.
Salungenreviret berör delar av tre kommuner, Arvika, Sunne och Kil. Alla jägare med jakträtt för varg inom jaktområdet har rätt att delta i jakten. Men först sedan de registrerat sig hos Naturvårdsverket.
Glad ordförande
– Vi är glada.
Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland kommenterar jaktbeslutet och säger att det är ett steg i rätt riktning.
– Vi vill ha en fortsatt minskning av antalet vargar i länet.
Han syftar på hur det var tidigare i länet då Värmland hade flest familjegrupper av alla varglän.
Sedan några år har antalet tamdjursangrepp av varg nästan upphört i Värmland. Det beror bland annat på att fler jagar med hund i lina, och att rovdjursavvisande stängsel är väl utbyggt. Det första sattes upp redan 1984. Dessutom verkar vargarna själva insett att det gäller att hålla sig borta från folk. Flertalet revirbildningar hamnar i glest befolkade skogsområden.
Ingen risk för vargpopulationen
En beskattningsmodell inför jakten som gjorts av SLU Grimsö säger att det finns 375 vargar i landet när inventeringssäsongen inleds 1 oktober 2024. Om uttaget under tiden maj 2024 till sista september 2025 blir de 50 vargar som finns totalt för licens- och skyddsjakt uppskattas populationen vara 368 vargar när 2025 inventering inleds. En minskning således. Denna minskningen bedöms inte riskera vargens gynnsamma bevarandestatus enligt en samlad bedömning av berörda länsstyrelser.

Inför jaktbeslutet har samråd skett mellan berörda länsstyrelser i de två sydliga Rovdjursförvaltningsområdena och norska Statsförvaltaren. Tidigare närliggande år har Norge och Sverige samarbetat med jakt på familjerevir som korsar Riksgränsen. Någon sådan gränsjakt är inte aktuell i vinter.

Vilthandläggare David Höök vid Länsstyrelsen i Värmland presenterade på måndagen nyårets licensjakt på varg i Värmland.

 

 

 

 

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.