Sex vargar skall i vinter jagas i anonymt revir i Fryksdalen

Hur många i Värmland har hört talas om vargreviret Salungen nordöst om Arvika. Inte många antagligen.
Vargfamiljen i reviret gör inte något större väsen av sig.
Men 2 januari inleds licensjakt på familjens sex vargar. Jakten på Salungenreviret är Värmlands bidrag att hålla vargpopulationen i landet på en rimlig nivå i förhållande till miniminivån 300 vargar.

Jaktområdet för Salungenreviret sträcker sig över tre kommuner – Arvika, Sunne och Kil.

Meningen är att utsedda revir skall tömmas helt på varg.
Licensjakten i vinter genomförs i fem familjerevir, alla finns i Värmlands grannlän: Västmanland ett revir, Västra Götaland ett och Örebro två revir. Sammanlagt handlar det om 30 vargar som får skjutas.
Ett snitt på sex vargar
Enskilda familjerevir räknas som sex individer som är ett snitt för alla revir med valpar.
Värmland hade vid senaste inventeringen förra vintern 7,5 familjerevir. Vilket betyder att det fanns cirka 75 vargar i länet. Varje familjegrupp räknas som tio vargar och då ingår uppskattat de revir med hane och tik utan valpar och ensamma vargar.
Utöver de 30 vargarna i familjereviren finns en kvot på 20 vargar som avräknas då vargar av någon anledning får skyddsjagas under året.
Salungenreviret berör delar av tre kommuner, Arvika, Sunne och Kil. Alla jägare med jakträtt för varg inom jaktområdet har rätt att delta i jakten. Men först sedan de registrerat sig hos Naturvårdsverket.
Glad ordförande
– Vi är glada.
Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland kommenterar jaktbeslutet och säger att det är ett steg i rätt riktning.
– Vi vill ha en fortsatt minskning av antalet vargar i länet.
Han syftar på hur det var tidigare i länet då Värmland hade flest familjegrupper av alla varglän.
Sedan några år har antalet tamdjursangrepp av varg nästan upphört i Värmland. Det beror bland annat på att fler jagar med hund i lina, och att rovdjursavvisande stängsel är väl utbyggt. Det första sattes upp redan 1984. Dessutom verkar vargarna själva insett att det gäller att hålla sig borta från folk. Flertalet revirbildningar hamnar i glest befolkade skogsområden.
Ingen risk för vargpopulationen
En beskattningsmodell inför jakten som gjorts av SLU Grimsö säger att det finns 375 vargar i landet när inventeringssäsongen inleds 1 oktober 2024. Om uttaget under tiden maj 2024 till sista september 2025 blir de 50 vargar som finns totalt för licens- och skyddsjakt uppskattas populationen vara 368 vargar när 2025 inventering inleds. En minskning således. Denna minskningen bedöms inte riskera vargens gynnsamma bevarandestatus enligt en samlad bedömning av berörda länsstyrelser.

Inför jaktbeslutet har samråd skett mellan berörda länsstyrelser i de två sydliga Rovdjursförvaltningsområdena och norska Statsförvaltaren. Tidigare närliggande år har Norge och Sverige samarbetat med jakt på familjerevir som korsar Riksgränsen. Någon sådan gränsjakt är inte aktuell i vinter.

Vilthandläggare David Höök vid Länsstyrelsen i Värmland presenterade på måndagen nyårets licensjakt på varg i Värmland.

 

 

 

 

 

Levande och lönsamt skogsbruk

Allt om ”Hugget” som förädlar skogen. I Högboda Folkets hus lördag 5 oktober från kl 10. Välkommen!

Nu på lördag 5 okt kl 10.00 i Högboda Folkets hus

Välkommen till Högboda Folkets hus nu på lördag 5 oktober kl 10.00 och lyssna till föreläsningar och diskussioner om hyggesfria skogsbruksmetoder.
Denna nygamla metod är både lönsam och ger trivsammare och mer framtidssäkrad skog.

Dagen handlar alltså om hållbart skogsbruk. En levande skog skapar värden för lokalsamhället och bidrar till en levande landsbygd genom att skogens alla värden tas tillvara. Glöm inte att anmäla dig.
Medverkar gör:
Skogsingenjör och skogsägare Martin Jentzen från Plockhugget. Han kommer att berätta om hur naturnära hyggesfria skogsbruksmetoder kan ge god lönsamhet och hög virkesproduktion samtidigt som skogen övriga värden också utvecklas.

Peter Arne, skogsentreprenör från Finnerödja Skogstjänst, har i många år utfört avverkningsuppdrag åt skogsägare i Tiveden som vill använda hyggesfria metoder och han har skaffat sig mycket stor praktisk erfarenhet inom detta område som han nu delar med sig av.
Skogsägaren Carl-Gustav Bornehag berättar om hur han har ställt om och certifierat sin skog till plockhuggen skog. Ett fältbesök görs till hans skog i Högboda där vi får se hur vissa hyggesfria skogsbruksmetoder ser ut. Samtal kan sedan eventuellt fortsätta i fält med föreläsarna och paneldeltagarna. 

Program
09:30 – 10:00 Anmälan/Registrering & Kaffe
10:00 – 11:15 Hur kan jag som skogsägare bedriva ett lönsamt skogsbruk utan kalhyggen?
Martin Jentzen. Skogsingenjör från Plockhugget och expert på naturnära hyggesfria skogsbruksmetoder.
11:20 – 12:00 Hur går hyggesfria avverkningstjänster till och vad kostar det?
Peter Arne, Skogsentreprenör och ägare av Finnerödja Skogstjänst, specialist på kalhyggesfria avverkningar.
Lunch 12-12.30
12:30-13:20 Paneldiskussion – Hur kan vi öka och ta tillvara skogens alla värden?
13:30 – 15:30 Fältbesök till plockhuggen certifierad skog med föreläsarna och skogsägaren

Anmälan till Studiefrämjandet via länk eller tel 054-172976
Länken: www.studieframjandet.se/varmlands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2024/oktober/skogen-levande-och-lonsam/

Arrangör: Naturskyddsföreningens skogsgrupp i Värmland tillsammans med Studiefrämjandet

Nya Miljövänliga veckan välkomnar till upptaktsmöte i Arvika nu på söndag 25 aug

Hur många skjortor behövs i en garderob?

Första veckan i oktober arrangerar Naturskyddsföreningen ”Green Action Week”, det som tidigare hade namnet Miljövänliga Veckan.
Redan nu på söndag 25 augusti inleds veckan med upptaktsmöte i Arvika. Detaljer – se nedan.

Alla både medlemmar och allmänhet är välkomna till mötet som drar i gång klockan 10.00.

Temat första hösten under det nya namnet är “Max 5” där budskapet är att inte köpa mer än fem nya klädesplagg per år.
Det handlar om klädindustrins enorma avtryck på miljö och klimat. Modeföretagen överproducerar och svenskarna överkonsumerar kläder. Volymen kläder som köps behöver minska.

Under upptaktsmötet träffar du likasinnade och du får lära dig mer om klädindustrin och klädkonsumtionen, tittar på kampanjmaterial och diskuterar planerade aktiviteter och komma med egna förslag.

När: Söndag 25 augusti 10.00-14.30

Var: Arvika, Röda Korsets Secondhand butik, Östra Torggatan 2
Mat: Vi kommer att bjuda på fika och lunch (allting vegetariskt). Allergier eller önskemål om specialkost meddelas i samband med anmälan.

Kostnad: Gratis för medlemmar. För övriga självkostnadspris för lunch och fika.
Arrangör: Naturskyddsföreningen Värmland i samarbete med Naturskyddsföreningen Arvikabygden

Läs hela programmet och anmäl dig.

Anmälan snarast.

Hammarö bjuder in till två intressanta helger med lågflygande spaning

UPPDATERAD 2 AUGUST-24

Naturskyddsföreningen Hammarö drar igång höstverksamheten redan i morgon lördag 3 augusti med en utflykt till Torsberget norr om Mölnbacka.
Det handlar förstås om fjärilskådning tillsammans med fjärilsexperten Mikael Skalstad.

Vitgräsfjärilen finns i området runt Torsberget

Torsberget är ett av Värmlands hyperitberg. Hyperit är en vulkanisk, basisk bergart som ger förutsättningar för en rik flora, som förstås uppskattas av fjärilar.

Utflykten garderades inledningsvis med två datum beroende på väderutsikterna. Nu är det endast lördag 3 augusti kl 10.00 som gäller eftersom det utlovas bra väder för fjärilar.
Samling: Hembygdsgården i Mölnbacka kl 10 för samåkning till Torsberget (dåliga p-möjligheter).
Räkna med att utflykten på berget håller på tre timmar.
Utrustning: Tag gärna med håv, kamera, kikare, fälthandböcker. Och fika förstås.
Ingen föranmälan, ingen avgift.
Använd gärna Hammarös facebooksida för eventuell samåkning till Mölnbacka!
Länk till Hammarösidan

Fladdermusspaning om två helger

Två helger framåt, lördag 17 aug och söndag 18 aug, ger sig Hammarös lokalförening ut på fladdermösspaning på Hammars Udde. De två datumen beror på hur många som anmäler sig. I första hand handlar det om lördagen.

Från klockan 20 lördag till sen kväll spanar vi efter fladdermöss på Hammars udde.
Kvällen börjar dock i Sockenstugan vid Hammarö kyrka där Åsa Duell berättar om fladdermöss och hur de detektorer fungerar som används för att fånga fladdermössens ljudsignaler. Det är genom signalerna man kan artbestämma de flygande mössen.
Vid många anmälningar blir det teori för samtliga på lördag och uppdelning i två grupper för praktiken, en grupp på lördag, den andra på söndag kväll.
OBS! Det kostar inget att delta.
Anmälan senast 13 augusti till hammaronaturskydd@gmail.com

Rädda de värmländska skogarna! Skogsgruppen och du gör skillnad

Välkommen till Naturskyddsföreningens Skogsgrupp i Värmland – ett nätverk och en arbetsgrupp inom Naturskydds-föreningen Värmland med målsättning att:

  •  Skydda 30 procent av Värmlands skogar från avverkning
  • Ställa om skogsbruket till ett naturnära hyggesfritt bruk
  • Väcka allmänhetens intresse för skogs- och naturvård

Sedan hösten 2023 har Skogsgruppen haft ett antal möten och träffar; ibland fysiska, ibland digitalt. Till dessa möten och träffar bjuds alla som anmält sitt intresse in.

För att det ska fungera behöver vi din e-postadress! Skicka den till en av våra sammankallande Lisa Ingwall-King: L.ingwallking@gmail.com

Under våren 2024 har vi genomfört en tvådagars utbildning; vi har ifrågasatt flera planerade avverkningar och med hjälp av kunniga medlemmar inventerat ett antal skogsområden. Vår målsättning är att varva formella möten för planering, utbildning och diskussion med hel- och halvdagar i skogar som vi vill skydda.

Det finns mycket kunskap och mycket att säga om skogens betydelse; som upplevelsesfär, som bärare av biologisk mångfald och som skydd mot ett klimat i kris.
Läs mer om detta på Naturskyddsföreningen sida.

Du kan också ansluta dig till Skogsgruppens Facebooksida där vi delar lokal information och publicerar aktuella länkar.

Välkommen – du behövs

 

I morgon på Arvika bibliotek – föreläsningen du inte vill missa

Experter från Länsstyrelsen lär dig att bäst bekämpa invasiva växter

I morgon torsdag 2 maj kl 18 på Arvika Bibliotek berättar Eva Rudander och Dans Mangsbo från Länsstyrelsen i Värmland hur vi bäst får bort alla de invasiva växter som slagit rot under senare år.
Arrangör är Naturskyddsföreningen Arvikabygden.
Efter Evas och Dans föreläsning är det tänkt att vi samlas runt en plan för var och när kampen i Arvika ska inledas.
Kunskapen om invasiva arter är allmängiltig så du behöver inte bo i Arvika kommun för att tillgodogöra dig föreläsningen.

Välkommen till en viktig föreläsning på Biblioteket
Naturskyddsförening Arvikabygden

Inbjudan till Skogsträff i Forshaga

Skogsgruppen i Värmland bjuder in till två fullmatade skogsdagar i Forshaga där vi fördjupar oss allt från naturvårdsarter till hur vi granskar en avverkning. Målet är att vi alla ska känna oss väl förberedda inför säsongens inventeringar.

Kursledare är Amanda Tas och David Johansson.

Plats: Forshaga lärcenter, Ingång vid biblioteket.
Google maps: https://forms.gle/NChoFtLUumquVuwP7
Datum: Lördag-söndag 17-18 februari
Tid: kl: 10:00-16:00 båda dagarna
Anmälan: https://forms.gle/PhFRSWnJ1sgnRFYq9
Frågor: Ring eller mejla David Johansson på 0706-32 68 00 eller david.johansson@naturskyddsforeningen.se

Schema

Dag 1

  • Naturvårdsarter – Arter som kan skydda skog (Amanda)
  • Skogens strukturer (Amanda)
  • Förberedelser inför en inventering (Amanda)
  • Avenza – Rapportera arter utan mobiltäckning (Amanda)
  • Vad kan vi göra när en skyddsvärd skog blir avverkningsanmäld (Amanda)

Dag 2

  • Pressmeddelande (David & Amanda)
  • Medborgarförslag (Amanda)
  • Granska Avverkningar (David)
  • Skogsgruppen alla lagspelare (Amanda & David)

Varmt välkommen!

Kallelse till länsstämma 2023

Varmt välkommen att delta på årets länsstämma som i år går av stapeln i Arvika söndagen den 14:e maj.

Plats: Ritz, Hamngatan 10, Arvika (Se karta)
När: Söndagen den 14:maj kl: 09:30 – 16:00
Anmälanhttps://forms.gle/doMZq23eahRzsyc77
Bra att veta: kl: 09:30-10:30 är det fika och mingel där du möjlighet att testa dina artkunskaper med Naturfalken.

Du som reser med tåg

Från Kristinehamn 08.26 -> Karlstad 8.56 -> Arvika 9.43 och tillbaka
Från Arvika 15.46 -> Karlstad 16.36 -> Kristinehamn 17.07.

Årsmöte

Klockan 10:30 håller vi årsmöte där ny en styrelse för länsförbundet 2023 ska väljas.

Föreläsning med Sebastian Kirppu

Den boreala skogen har aldrig varit så hårt utsatt för omformandet från naturskogslandskap till industrilandskap som de senaste 60 åren, vilket beror på det industriella kalhyggesbruket. Sverige som vill vara en förebild i världen när det kommer till miljöfrågan, är när det gäller skogen och dess ekosystem i själva verket ett avskräckande exempel på hur man inte ska bedriva skogsbruk.

Schema för dagen

Från 9.30
Kaffe, te, smörgås + mingel + möjlighet att testa artkunskap med Naturfalken

10.30-12.00
Länsstämma

12.00-13.00
Lunch (kort konstituerande möte för de som valts till länsförbundet)

13.00-14.30
Föreläsning – Sebastian Kirppu, ”Den svenska skogens ekologiska situation efter 60 år av kalhyggesbruk”

14.30-15.00
Georg Andrén, landshövding i Värmland håller tal.

15.00 – 16.00
Fika och summering av dagen

Karta

Handlingar

Varmt välkommen!

Kretskonferens för Örebro- och Värmlands län

Lördagen 26 november kommer Örebro- och Värmlands län att hålla kretskonferens för samtliga medlemmar inom Naturskyddsföreningen. Temat för konferensen är samarbete och hur vi tillsammans kan utveckla vår verksamhet med fokus på opinionsskapande, folkbildning och politisk påverkan.

Temat för konferensen är samarbete och hur vi tillsammans kan utveckla vår verksamhet med fokus på opinionsskapande, folkbildning och politisk påverkan.

Vi kommer att dela in oss i intressegrupper där vi diskuterar hur vi kan utveckla vår verksamhet.

Vi kommer att diskutera följande områden:

  • Hållbar konsumtion
  • Skog och mark
  • Natursnokar
  • Politisk påverkan

I din anmälan anger du vilket område du är intresserad av att diskutera. Anmälan hittar du längre ner i brevet.

Föreläsning – Grävande journalistik och opinionsskapande.

Erik Halkjaer från Sveriges Natur kommer att hålla en föreläsning om hur du och din krets kan granska och ställa makthavare till svars och genom journalistiska metoder driva opinion lokalt.

Sveriges Natur är inte bara årets tidskrift i kategorin fackpress i år, utan har tidigare även mångfaldigt belönats för sina granskande reportage. Utifrån detta talar tidningens chefredaktör Erik Halkjaer, men utifrån ett lokalt perspektiv. Hur kan man ställa makthavare till svars och genom journalistiska metoder driva opinion lokalt.

Remiss om framtidsstrategin 2024–2027

Rikskansliet kommer på besök för att tillsammans med oss diskutera Riksstyrelsens förslag på en ny framtidsstrategi för åren 2024-2027. Genom att ha gemensamma mål kan vi bli tydligare och få större genomslag för vårt arbete. Målen är styrande för riksföreningen, och vägledande för kretsar och länsförbund.

Under november och december händer flera viktiga saker där du som medlem kan vara med och påverka:

Vi från Rikskansliet hoppas att du kommer för att diskutera detta spännande arbete med att föra föreningens frågor framåt. Tack på förhand för att du vill hjälpa till med det arbetet!

Övrig information

  • Du har självklart rätt till reseersättning om det möjliggör ditt deltagande. Reseräkningen skickas till RIKS.
  • Vi kommer att servera fika och lunch under dagen.
  • Alla medlemmar är välkomna

Schema för dagen

09:30 Kretskonferens med fika. Vi diskuterar följande ämnen.

  • Hållbar konsumtion
  • Skog och mark
  • Natursnokar
  • Politisk påverkan

11:00 Föreläsning av Erik Halkjaer – Grävande journalistik och opinionsskapande.

12:00 LUNCH

13:00 Martin Lindén från Riksstyrelsen – På gång från Riksstyrelsen

13:30 Remiss om framtidsstrategin 2024–2027

15:00 FIKA

15:15 Remiss om framtidsstrategin 2024–2027 fortsätter

16:00 Avslut och redovisning från förmiddagens workshops

16:30 SLUT

Anmälan

Du anmäler dig på följande länk: https://forms.gle/V1P9mvWuEp15tfr49

Sista anmälningsdag: Onsdagen den 16:e november

Hitta till Kristinehamn Conference Centre

Västerlånggatan 21681 31 Kristinehamn

Google Maps: https://goo.gl/maps/KDnd19SBRAhzpVC77

Har du frågor och funderingar?

Har du frågor och funderingar är du välkommen att höra av dig till David Johansson, kommunikatör och verksamhetsutvecklare

Varmt välkommen!

Webbinarium 9 juni: Att minska vattenkraftens skador

Vattenkraft är ett aktuellt ämne, där vi som är aktiva inom Naturskyddsföreningen möter många frågor och ibland okunskap. Nu har du möjlighet att delta i ett webbinarium för att få mer kunskap och ställa frågor till experter.

Bra Miljöval Miljöfond stöttar projekt som minskar vattenkraftens skador på naturen, exempelvis utrivning av vandringshinder eller biotopvårdande åtgärder i strömmande vatten. Pengarna i fonden kommer från försäljning av el märkt Bra Miljöval.

Kim Blomster, produktansvarig Bra Miljöval Elenergi på Naturskyddsföreningen, berättar om hur Miljöfonden fungerar och visar exempel på genomförda projekt. Mia Svedäng deltar som sakkunnig och svarar på frågor om bland annat de biologiska bedömningarna.

Webbinariet är kostnadsfritt och öppet för alla. Föranmälan behövs.

Tid: 18.30 – 20.30 9 juni
Plats: Zoom. Du får en länk skickad till dig på e-post innan webbinariet startar.

Anmäl dig här

Varmt välkommen!