Hösttips i Värmlands län – för dig som vill upptäcka naturen

Allt fler vill ge sig ut i naturen – men vad ska man göra där? I Naturskyddsföreningens nya årsbok finns 100 tips på aktiviteter för stora och små som vill upptäcka naturen. Här listar vi de sex bästa hösttipsen på natursköna platser runt om i Värmlands län.

Foto: Mats Hellmark

– Det är en jättefin bok som jag är övertygad om kommer att inspirera många till nya upptäckter i naturen. Ta med den ut, och njut! Vill du ha sällskap – häng med på någon av våra många utomhusaktiviteter, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

För många är naturen som allra vackrast under hösten. Dyk ner bland ”skogens koraller”, lavar och mossor, eller plocka höstens delikatesser genom att lära dig känna igen var matsvampen trivs bäst. Hör kronhjorten bröla, se laxlekens mäktiga skådespel eller sälen i sin verkliga miljö.

– Värmland har ett rikt växt- och djurliv. Det är glädjande att se att allt fler intresserar sig för naturen och boken är en fin naturguide som kan erbjuda något för alla, säger Lars-Ola Westerlund, ordförande i Naturskyddsföreningen Värmland.

Våra sex bästa tips för dig som vill upptäcka naturen i Värmlands län

1. Se höstens färgprakt

Det finns många vackra platser runt om natursköna Värmland. En plats du inte får missa är Alsterdalen i Karlstad. Dra fötterna i löven och upptäck den fantastiska omgivningen.

2. Följ fåglarnas flytt

Fågelskådningen på hösten är speciell. Den som har tur kan få se sällsynta fåglar från Asien eller östra Europa som flugit fel och hamnat i Sverige under flytten söderut. Ta dig till fågelstationen på Hammarös sydspets. Här sträcker Sveriges minsta fågel, Kungsfågeln, över Vänern från Sverige och Finland.

3. Plocka svamp och bär

Hösten är svamparnas årstid och för många en favoritsysselsättning. Sök dig till äldre skog, helst blandskog med både barr- och lövträd. Kom ihåg att inte plocka och äta okända svampar. Ta dig till Sörmons naturreservat i Karlstad.

4. Kika på lavar med lupp

Dyk ner bland ”skogens koraller” i form av lavar på stock och sten. Det enda som behövs är tålamod och en lupp för att se de fascinerande organismerna. Ta dig till Naturreservatet Nordsjöskogen i Hagfors och upptäck norsk näverlav, violettgrå tagellav och djärgbägerlav.

5. Lär dig skogens mossor

Bekanta dig med de vanligaste mossorna och se hur olika och hur vackra de är. Kvastmossa, cypressfläta, björnmossa, bräkenmossa och husmossa. Ta dig till den tätortsnära skogen på ”I2-skogen i Karlstad”. Titta och jämför, gärna med förstoringsglas.

6. Upplev kronhjortens bröl

De stora kronhjortarna kan bli 2,5 meter långa och när de tar i för att imponera på hindarna kan det höras flera kilometer bort. Oftast samlas hindarna kring de starkaste hanarna, som motar bort andra, konkurrerande hjortar. Att uppleva kronhjortens bröl eller när de försvarar sina revir är en stark naturupplevelse. Ta dig till Gårdsjö vargrevir, mellan Mårbacka och Klarälven för att se kronhjorten.

Mer om boken

Ut i naturen är årets bok från Naturskyddsföreningen. Den är skriven av författaren Erik Hansson och uppdelad efter säsong – från vår till vinter. Boken innehåller 100 tips på aktiviteter och upplevelser för såväl den enskilda som hela familjen. Alltifrån att spana efter höstens fågelsträck, leta spår i snön och uppleva norrsken till aktiviteter för familjens allra minsta, som äventyrlig björnsafari eller kunskapsberikande artbingo.

Ut i naturen gavs ut den 22 september 2020 av Naturskyddsföreningen i samarbete med bokförlaget Ester Bonnier. Hitta fler tips i bokens kapitel ”hösten”.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.