Licensjakt på varg får äntligen överklagas till domstol

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att miljöorganisationer ska få överklaga domar om jakt. Överklagandeförbudet gäller med andra ord inte.

Det här innebär att miljöorganisationer nu kan överklaga det beslut från Naturvårdsverket om licensjakt på vargar som kom strax innan Högsta förvaltningsdomstolens besked kom under fredag förmiddag.
– Högsta Förvaltningsdomstolens dom är en stor lättnad. Idag har vi återfått rätten att dra storskalig jakt efter varg och andra hotade djur inför domstol, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.
– I fjol när överklagandeförbudet stängde dörrarna till domstolarna, blev resultatet att över tio procent av vargarna fälldes. Nu har vi en chans att rädda de 46 vargar som länsstyrelserna i Mellansverige beslutat om i den kommande rekordjakten – och hindra att den svenska vargjakten blir ett dåligt exempel som sprider sig i Europa.
– Möjligheten att få till stånd domstolsprövning av myndigheters beslut är en grundbult i alla rättssamhällen och en fundamental del i skyddet för demokratin. Just för miljön är det extra viktigt att de här funktionerna fungerar. Nu kommer vi med största sannolikhet att överklaga Naturvårdsverkets beslut, säger Johanna Sandahl.
Den jakt som Naturvårdsverket har beslutat om innebär att man har inte uteslutit något revir från jakten (som det funnits tecken på tidigare). Myndigheten anser att alla fem licensjaktsbesluten är godtagbara.
Verket lägger dock till att jakten ska avlysas om det är sannolikt att den nyligen immigrerande vargen uppehåller sig i jaktområdet.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.