18 vargrevir som berör Värmland födde valpar 2013

Värmländsk vargvalpUPPDATERAD 14 MAJ.
Värmland har nästan hälften av de revir som födde vargungar förra året i Skandinavien. Det handlar om 18 revir som helt eller delvis berör länet. Hittills har det inventerats 38 valprevir i Skandinavien. Om vi räknar bara svenska revir har Värmland hälften av dessa.

Förra vintern inventerades 35 revir med vargungar födda 2012 i Skandinavien – 27 i Sverige, fem på riksgränsen till Norge och tre i Norge. Utöver dessa fanns tre revir med valpar tidigt på säsongen 2012, men dessa valpar var borta under inventeringsperioden 1 oktober till 31 mars.
Hittills har inventeringen hittat 41 familjegrupper, vilket inte är lika med revir med valpar födda 2013. De 38 med valpar ingår i dessa 41.
Kriteriet för en familjegrupp är minst tre vargar varav två vargar revirmarkerar. Utöver dessa ha inventerats 18 revirmarkerande par utan valpar och sex ”ensamma stationära”. Observera att detta är preliminära siffror som kan komma att justeras till slutrapporten då alla DNA-analyser är gjorda.
Åtta s k F1 finns i parbildningar (F1 är avkomma efter en invandrad varg).
I Tivedenreviret har man i vinter spårat sex vargar, fyra vargungar och de två föräldrarna. De senare fångades förra vårvintern och kördes ner från Tornedalen. Förutom dessa vargar med gener från finsk-ryska populationen finns Junseletiken i par med en hane från Siljansringen i Dalarna och i nordvästra Hälsingland har den tidigare invandrarvargen Galvenhanen hittat sin tredje tik som han nu går i par med.

Linn Svensson på Vilstskadecenter som håller i invengteringen av våra stora rovdjur har anledning tro att man i år får ihop runt 40 revir med valpar i Skandinavien, vilket skulle innebära att Skandinavien nu har runt 400 vargar. Nu har 2014 års valpar fötts och finns inte med i siffran 400. Årets valpar går inte in i statistiken förrän efter nästa vinters spårinventering.

De flesta reviren i Värmland finns från E18 i söder mellan Karlstad och Karlskoga och norrut utefter gränsen mot Örebro och Dalarna. I princip är varenda skog inpinkad med revir.
Runt Karlstad finns tre valprevir. Kungsskogen som håller sig mellan E18 från Karlstad till Kristinehamn , öster och söder om väg 63 upp mot Filipstad och i öster är Inlandsvägen från Kristinehamn upp mot Filipstad gräns.
Forshagareviret lever i ett område från Djupdalsvägen rakt norrut från stan upp förbi Mölnbacka. Under en längre tid har vargarna varit ganska stationära norr om Karlstad. Sannolikt har tiken och valparna jagat rådjur. Den gentetiskt viktiga hanen som tidigare var hanvarg i Rialareviret norr om Stockholm sköts ju med stöd av §28 tidigt i höstas. Och eftersom han är död är det rådjur som är möjliga för ungvargarna och tiken. Hon har svårt att ensam ta en älg. Det tredje reviret i Karlstad är Brattforsreviret som finns norr om 63 från Molkom och norrut mot Horssjön dit Karlstads kommungräns sträcker ut.

Så här fördelar sig reviren med valpar födda våren 2013
Märkta med asterisk är gränsrevir till annat län* eller Norge**.
Värmland är fortfarande länet som berörs av flest revir. Sju finns helt inom länsgränsen och tio delas med antingen Örebro, Dalarna eller Norge – Dalarna har fem egna, två delade – Örebro fyra egna, två delade –  Gävleborg ett eget, ett delat – Västmanland ett eget, ett delat.

Läget just nu:
Värmland: Slettås**, Rotna**, Kläggen**, Djurskog **, Skugghöjden*(*), Värnäs*, Loka*, Gåsborn*, Gårdsjö, Glaskogen, Forshaga, Vismen*, Kungsskogen, Brattfors, Nordmark, Sandsjön, Acksjön, Aamäck* – det kan tillkomma ytterligare ett eller två revir med valpar beroende på utslaget av DNA-analyser som inte är klara än.
Utöver valpreviren finns i Värmland tio revir med revirmarkerande vargpar utan valpar.
Dalarna: Fulufjäll, Sången, Närsen, Tandsjön*, Korså*, Tansen, Olsjön (väster Ludvika)
Örebro: Tiveden*, Kloten*, Villingsberg, Kindla, Rombohöjden, Nora
Västmanland: Hedbyn*, Färna
Gävleborg: Kukumäki*, Sjösveden
Norge: Tre revir i Ulvesonen: Oslo, Akershus, Östfold och Hedmark.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.